пятница, 15 апреля 2016 г.

Проект «Віталька»: розмов – багато, правди – не дуже


«Язик мій – ворог міг». Скоріше за все, цей вислів не знайомий головному борцю з корупцією в Україні, главі громадської організації «Центр протидії корупції» Віталію Шабуніну. Інакше він би був значно обережніший у висловлюваннях та публікаціях у соціальних мережах. Адже якщо у власному «Фейсбуці» він може чистити небажані коментарі, то на інших сторінках, де обговорюють його діяльність – цей трюк провернути не вдасться. Як і не вдасться «оболванити» тих, хто більш-менш слідкує за політичною кухнею в Україні.
Навіть поверхневий аналіз деяких висловлювань Віталія Шабуніна, організацію якого підозрюють у привласненні грошей США на реформу правоохоронних органів, доводить, що багато із заявленого – або ж відверта брехня, або ж просто маніпуляція.
Перш за все, зауважимо, що ми будемо аналізувати лише останній період діяльності Шабуніна та його Центру, оскільки саме зараз він досяг піку популярності і не сходить з екранів телевізорів. А подякувати такому шаленому зірковому прориву Віталій повинен, до речі, такій ненависній для нього Генпрокуратурі. Зокрема, саме за позовом ГПУ в обличчі слідчого Машики, Печерський суд надав доступ до фінансових документів «Центру протидії корупції».
Скажемо відверто, більшість експертів та громадських діячів, які не входять в коло друзів Шабуніна, досить здивувалися такому рішенню суду, адже було зовсім не зрозуміло, які ж мільйонні рахунки можна знайти в ЦПК. Ця організація, попри гучну назву, зазвичай сприймається як плід вдалої піар-компанії, яка окрім розповідей про те, що вона повертає гроші Лазаренка, нічим суттєвим на справді не займається.
Так, сам Віталій у численних телеефірах часто говорить про те, що саме він є головним адептом появи в Україні Національного антикорупційного бюро. Однак він забуває додати, що задовго до нього – у 2014 році, це було однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Також Шабунін приписує собі заслуги у боротьбі з корупційною складовою при проведенні тендерів на держзакупівлі. Не знаємо, у яких відносинах Віталій із заступником міністра економіки Максимом Нефьодовим, однак саме під його керівництвом була розроблена програма Prozorro, яка повинна викорінити саму можливість проведення сумнівних держзакупівель.
Варто нагадати, що «Центр протидії корупції» зареєстрований в якості громадської організації, а отже не повинен мати прибутку і відповідно сплачувати податки. При цьому в одному з недавніх ефірів програми Савіка Шустера, Віталій Шабунін заявив, що бюджет його організації за минулий рік склав 400 000 дол., або 10 млн. грн. Озвучивши цю суму, Віталій щиро здивував багатьох. Адже можливо підозри про те, що ЦПК прокручує на своїх рахунках великі суми і виникали, проте до цього моменту фактичного підтвердження цьому не було.
До речі, Шабунін цією заявою сам собі підклав свиню, адже про походження цих коштів він не обмовився жодним словом. Він обмежився лише перерахунком того, на що ці кошти були витрачені. За словами Віталія, гроші пішли на «14 базових антикорупційних законів, на їх написання, а також на навчання спецпрокурорів». «Ми сюди в Україну привезли кращих в світі експертів за їхні гроші, які вчили наших детективів і спецпрокурорів. Ми не взяли ні копійки на реформу ГПУ», - стверджує Шабунін. Однак, це не є беззаперечною правдою. Адже, наприклад, за словами голови НАБУ Артема Ситника, детективи та працівники аналітичного управління проходили навчання у Лондоні. «Працівники підрозділу, який був створений в Антикорупційному бюро, проходили навчання у британських експертів із фінансової розвідки і боротьби з корупцією та відмиванням коштів. Програма була розроблена компанією IML Consulting… Тренінги велися виключно британськими експертами», - заявляв Ситник у грудні 2015 року. Чомусь виникають сумніви, що Шабунін проплачував цих самих британських експертів, до того ж це українські детективи їздили до Лондона, а не експерти до нас, як стверджує Віталій.
Йдемо далі, одразу після ухвали суду про виїмку документів ЦПК, Віталій Шабунін розмістив у себе на сторінці документ, який засвідчує отримання гранту від проекту IDLO. За ствердженням голови ЦПК, «в рамках цього договору від посольства США організація отримала $189 тис. на моніторинг кандидатів та навчання детективів Антикорупційного Бюро та Спеціальної антикорупційної прокуратури». Однак, дата підписання цього документу – 14 грудня 2015 року. Нагадаємо, що перші українські детективи приступили до роботи ще у  жовтні 2015 року, а заява Артема Ситника про навчання інших у Лондоні датована 1 груднем 2015 року. Тобто виходить, що 189 тис. дол., або 4 млн. 725 тис. грн. Шабунін витратив на «моніторинг кандидатів»? В такому випадку хотілося  б поглянути на кошторис розробленої програми тестування та власне організацію, яка відповідала за цю розробку.

Ну і на остаток. Віталій Шабунін часто заявляє про те, що його організація є відкритою. Однак, численні обіцянки опублікувати фінансові звіти «Центру протидії корупції» так і не увінчалися успіхом. Сайт ЦПК вже встигли оновити, а от отримати дані про те, хто і скільки «жертвував» організації коштів та про те, на що вони були витрачені – так не видається можливим. Єдине, на що спромігся Шабунін – це викласти у своєму «Фейсбук» чотири акти фінансової звітності щодо сплати податків, які зроблені на дуже неякісному сканері. Тому саме графи, у яких зазначені суми – зовсім не видно, і здогадатися, що ж це за цифри – досить важко. Чи зроблено це навмисно, чи це просто витребеньки дешевого сканера – велике питання, яке втім аж ніяк не грає на руку репутації Віталія Шабуніна.

Комментариев нет:

Отправить комментарий